De vijfde editie van de KVK Jako Cup

Voor de vijfde keer organiseert de KVK Jeugdacademie een unieke ervaring voor intussen meer dan 2000 jonge voetballers. In de maand mei zijn onze kunstgrasvelden opnieuw het decor voor een spetterend voetbalfestijn, de KVK Jako Cup.

Onze Jako Cup, waarbij de focus ligt op spelplezier en doelpunten scoren, kende de afgelopen jaren een sterke groei. In die mate zelfs dat we vorig jaar investeerden in een grote tent een reusachtige ledwall om alles in optimale omstandigheden te laten verlopen. We trekken de lijn van vorig jaar door en hopen er samen met jullie een bruisend evenement van te maken.

Omdat KV Kortrijk naast de focus op eliteniveau erg veel belang hecht aan de ondersteuning van het regionaal voetbal (vandaar ook het KVK Evolution Center), laten wij het uiteraard niet na om ook voor regionale clubs een tornooi te voorzien. 

 

Jako Cup 2017

Sfeerbeelden van een geslaagde Jako Cup in 2017

Het concept

De opdeling in twee niveaus (regionaal voor gewestelijk & provinciaal, nationaal voor interprovinciaal, amateur & elite) zorgt voor gelijkwaardige reeksen vol spannende, leerrijke & evenwichtige wedstrijden. Op korte tijdsspanne (voormiddag/namiddag) krijgen de kids een maximum aan leermomenten aangeboden onder de vorm van normaal 6 wedstrijden van 15 minuten. Spelers beter maken, daar is het ons om te doen!

Uniek aan de KVK Jako Cup is de manier waarop de klassering wordt gemaakt. Resultaatvoetbal hoort niet thuis in jeugdvoetballandschap! Op de KVK Jako Cup worden aanvallende intenties voor de volle 100% beloond. Bij 5 tegen 5 en 8 tegen 8 is enkel en alleen het aantal gemaakte doelpunten is van tel. In jeugdvoetbal primeert voetbalplezier, doelpuntenrecords dienen te sneuvelen! Zeg nu zelf, hoe kan het seizoen beter afgesloten worden?

Vorig jaar waagden we ons voor het eerst aan tornooien 11 tegen 11. Het concept waarbij enkel doelpunten maken telde, gekoppeld aan de relatief korte wedstrijdduur (15’) resulteerde in veel brilscores & bijna-ex-aequo’s. Om dit te vermijden gaan we bij tornooien 11 tegen 11 over naar het ‘3-1-0-puntensysteem’ en proberen we waar mogelijk de speelduur te verlengen (20’). Zo hopen we vooral om eventuele lottrekkingen bij ex-aequo’s te vermijden.

Om een hoger niveau aan te trekken schakelen we voor NU14 en NU15 ook over op een volledige dag in plaats van een halve dag. Evenzeer anders in vergelijking met vorig jaar is de volgorde van programmatie. Deze werd helemaal veranderd zodat we alle tornooien 5 tegen 5 op één dag kunnen afwerken, zodat er twee dagen 8 tegen 8 wordt gespeeld en dat er twee dagen voorzien worden voor tornooien 11 tegen 11.De schema’s hieronder verduidelijken!

Het schema

Net als vorig seizoen wordt NU14 en NU15 opnieuw samen geprogrammeerd. Nieuw daarbij is dat we een volledige dag voorzien in plaats van een halve dag, om zo een hoger niveau na te streven. In het totaal zijn er 2 tornooidagen 11 tegen 11. Bij tornooien 8 tegen 8 zijn er eveneens 2 tornooidagen, altijd twee tornooien op het zelfde moment waardoor er heel wat te beleven valt. Voor de nationale U12 maken we graag een uitzondering: zij krijgen het volledige complex wat resulteert in een maximale capaciteit van 32 teams, een ongezien groots tornooi op een halve dag op dat niveau! Afsluiten wordt gedaan met een dag vol van 5 tegen 5 plezier, zowel nationaal als regionaal, met sterk toegenomen capaciteit op regionaal gebied! 

Programma Jako Cup Regionaal

Programma Jako Cup Nationaal

4 Facts & figures 2017

Aan de hand van enkele weetjes blikken we graag eens terug op editie 2017!

  • 16 verschillende tornooicategorieën met 16 verschillende winnaars! Proficiat SK Eernegem, KSV Oostkamp, KV Oostende, KSK Ronse, KSV Diksmuide, Procademy, KV Mechelen, FC Anderlecht Milan, RWS Bruxelles, SoccerBoost, RFC Seraing, KSK Lierse, Waasland Beveren, Racing Waregem, Albert Quevy Mons en RFC Antwerp!
  • Aanwezigheid met één of meerdere teams van volgende dertien clubs uit het profvoetbal: RFC Antwerp, KSK Lierse, KV Mechelen, Sporting Lokeren, Waasland Beveren, KAA Gent, AFC Tubize, KV Oostende, KV Kortrijk, KSV Roeselare, SV Zulte-Waregem, Cercle Brugge & KFCO Beerschot Wilrijk! In 2018 gaan we voor nog meer!
  • Enkel uit de provincies Limburg en Luxemburg geen deelnemende teams! Alle andere provincies tekenden present!
  • Record aantal deelnemers in RU7, RU8, RU9 en NU12! Maar liefst 24 teams! In 2018 capaciteit voor 32 teams RU7, RU8, RU9 en NU12, en dat op een halve dag!
  • Record aantal inschrijvingen door KV Oostende (12) en RAS Monceau (10)!
  • 3012 doelpunten in 12420 minuten, 207 uur, verspreid over 828 wedstrijden.
  • 280 deelnemende teams, van 123 verschillende clubs over 3 weekends.

Cijfers liegen niet, aanwezigheid op de KVK Jako Cup is een absolute must. Steevast een topervaring met veel speelminuten in goede omstandigheden tegen uitdagende tegenstrevers op korte tijdsspanne. De ideale seizoensafsluiter voor iedere jeugdvoetballer! 5 Inschrijven? Mail naar tornooien@kvk.be!

Bestanden downloaden

Uitnodiging KVK Jako Cup - vijfde editie - 2018.pdfUitnodiging KVK Jako Cup - NU14 en NU15 - 2018.pdfInvitation KVK Jako Cup - cinquième édition - 2018.pdfInvitation KVK Jako Cup - NU14 et NU15 - 2018.pdf